20.9.2020.

EU etiketa

Kada kupujete novu gumu, na njoj bi trebalo da bude nalepnica sa ocenama njenih karakteristika po pitanju uticaja na potrošnju goriva, kočenja na mokrom putu i buke. Ukoliko na gumi ne nađete nalepnicu, možete da tražite ove podatke na internet sajtu proizvođača.

 

Na samoj nalepnici su tri segmenta:

 

  1. Uticaj na potrošnju goriva (simbol gume i benzinske pumpe) – skala u boji (od zelene do crvene) uz slova (od A do G) govori nam koliki otpor kotrljanju guma pruža i u skladu s tim utiče na potrošnju goriva. Zelena A oznaka je najviša ocena, dok je crvena G najlošija.

Razlika između kategorija je 0,10-0,15 litara potrošnje na pređenih 100 kilometara kod automobila koji troši u proseku 6,6 litara goriva na 100 kilometara. Dolazimo do zaključka da će guma „C“ kategorije na automobilu koji troši 6,6 litara na 100 kilometara, za pređenih 30.000 kilometara potrošiti 90-135 litara manje goriva nego guma u kategoriji „G“,naravno ako automobil ima veću potrošnju goriva veća je i razlika u uštedi.

 

  1. Prijanjanje na mokrom putu (simbol gume i kišnog oblaka) – takođe imamo slova od A do G, ali bez boja u ovom slučaju. A je najbolja ocena, F najlošija.

Prilikom oštrog kočenja pri brzini od 80 km/h, gume sa ocenom A će omogućiti automobilu da ima čak do 18 metara kraći put kočenja od automobila koji ima gume sa ocenom F. Naravno, ovo je samo primer, a razlika u praksi zavisi od mnogo drugih faktora.

 

  1. Buka (simbol gume i „sirene“ koja emituje zvučne talase) – na samoj nalepnici vidite da iz „sirene“ koja izvire iz gume izlaze tri zvučna talasa uz broj decibela (dB). Pošto prosečnoj osobi broj decibela ne znači mnogo, zvučni talasi slikovito ukazuju na to koliko je guma bučna prema tome koliko je zvučnih talasa popunjeno crnom bojom