21.9.2020.

Briga o gumama

Kupovina guma nije baš na listi prioriteta vozača. Većina vozača kupuje ih baš kada mora. Naravno, iznenadna kupovina guma predstavlja neplanirani trošak, zato, ako želite da vam gume traju duže, odnosno da produžite period između kupovina, briga o gumama najbolji je način za to. Ne samo da ćete prištedeti novac, već ćete povećati svoju bezbednost na putu.

 

Nemoguće je odrediti životni vek gume. Svaka guma je različita, dizajnirana drugačije, a svaki proizvođač ima ogroman broj modela. Međutim, ono što sa sigurnošću možemo reći je da stil vožnje u velikoj meri utiče na dužinu trajanja vaše gume. Set guma može trajati od šest meseci do pet godina, a prosečno vreme da se “razrade” gume je od 12 do 18 meseci.

 

Činjenica je da se gazeći sloj gume neminovno troši. Međutim, određeno ophođenje prema gumama može uticati na to da se njihovo trošenje ubrza. Vozač to može postići agresivnom vožnjom u krivinama i naglim kočenjem. Gume se brže troše i ukoliko se automobil često vozi velikom brzinom, ali i ukoliko često tovarite vozilo prtljagom. Pritisak u gumama, ukoliko je ispod ili iznad propisanog nivoa, takođe može uticati na životni vek gume. Balansiranje točkova je jedan od osnovnih načina uštede guma. Istraživanja su potvrdila da gume koje su posle montaže balansirane, imaju životni vek duži za 27% u proseku u odnosu na gume koje nisu balansirane.