21.9.2020.

M+S oznaka i namena guma

Pored oznake dimenzije i indeksa gume, pri izboru guma važno je ispravno odabrati i namenu, tako da Vaše vozilo bude bezbedno i u skladu sa zakonskim regulativama. Zato ćemo u ovom tekstu pokušati da Vam najjednostavnije objasnimo koja je namena koje gume i u kojim uslovima se koristi, a u kojim ne bi trebalo.

 

Da odmah razjasnimo - razlika između zimskih i letnjih guma nije samo u dubini i vrsti šare, već i u materijalu od kojeg su napravljene. Zimske gume su napravljene od mekše smeše, koja zadržava dobre karakteristike i kada temperatura ode daleko ispod nule, pri čemu karakteristična duboka šara pomaže prianjanju na snegu I ledu.

 

Zbog loše definisanog, a još lošije protumačenog zakona u našoj državi, veliki broj vozača je u zabludi. Kako je došlo do toga? Zakon kaže da od 1. novembra do 1. aprila na vozilu moraju biti montrane sve četiri gume koje imaju M+S oznaku I da dubina šare ne sme biti manja od 4mm. Međutim, iako korišćenjem guma sa oznakom M+S ispunjavate zakonsku obavezu, to ne znači da je reč o pravim zimskim gumama! Oznaka M+S praktično označava samo geometriju šare i ništa više. Ne postoji nikakakav kriterijum koji guma mora da ispuni da bi proizvođač stavio ovu oznaku. Merodavna je samo oznaka 3PMSF – Pahuljica I tri planinska vrha, jer samo ova oznaka pokazuje da je reč o zimskoj gumi.

 

Oznaka M+S (MS ili M&S), na boku gume u stvari ne označava ni zimsku gumu, ni gumu za sve sezone, već samo geometriju šare.  Slovo M označava blato (eng. – Mud), a slovo S označava sneg (eng. – Snow). Da bi guma bila zimska, pored M+S oznake mora imati nacrtano I tri planinska vrha sa pahuljicom u sredini (3PMSF oznaka) I to znači da je guma prošla niz testova po hladnom vremenu. Samo M+S oznaku mogu nositi I neke letnje gume imaju ‘’grublju’’ šaru, kao I džipovske terenske gume.

 

3PMSF oznaka

Zimska guma ima M+S oznaku, ali pored nje ima I oznaku tri planinska vrha I pahuljice u sredini (3PMSF) I obično u nazivu svoje šare ima neku reč karakterističnu za zimu: Winter, Snow, Ice...

 

All-season ili univerzalne gume su posebno označene od strane proizvođača. Na primer All Season, All Weather ili nizom sledećih simbola: sunce, list, oblak sa kišom i snežna pahulja. Ova guma može imati I M+S oznaku I 3PMSF oznaku, ali je to ne karakteriše kao zimsku. Svaka all-season guma je uvek više orjentisana ka letnjoj ili zimskoj gumi, zavisno od proizvođača.

 

Letnja guma može da ima M+S oznaku, ali to zaprevo pokazuje samo oblik šare.

 

Još jedna od bitnih razlika između guma različite namena je I to što na većini zimskih guma na blokovima gazećeg sloja postoje male lamele koje potpomažu prianjanje na snegu I ledu. Na letnjim gumama tih lamelica obično nema, dok na all-season gumama mogu postojati u zavisnosti od orjentacije all-season gume.

 

Kao što smo ranije u tekstu naveli, zakon je takav da ostavlja mnogo prostora za subjektivno tumačenje, stoga je i došlo do toga da naši vozači najčešće mešaju M+S oznaku sa univerzalnim tj.all-season gumama. Pošto zakon nije definisao obaveznu upotrebu letnjih guma, mnogi vozači su iz konteksta izveli zaključak da sa M+S gumom može da se vozi cele godine. Donekle, to je i logično, jer su zimi obavezne, a ne postoji obaveza da se leti skinu, ali ipak to nje ispravno osim u slučaju da su to all-season gume koje na sebi imaju M+S oznaku. 

 

Verujemo da je ovaj tekst nekima, iako je trebao da reši dilemu oko toga kako da odaberu gumu, možda stvorio još veću konfuziju oko izbora, stoga želimo da napomenemo da se ne ustručavate i sva Vaša pitanja i dileme nam pošaljete na mejl adresu onlineshop@kingtire.rs ili nas pozovete na broj telefona 015/370-789 kako bismo zajedno pokušali da nađemo najbolje rešenje za Vas!