20.9.2020.

RunFlat gume

Run Flat gume su dizajnirane tako da ostanu funkcionalne kratko vreme nakon što se guma probuši tokom vožnje. Ako vam se guma na automobilu probuši, nema potrebe za zaustavljanjem. Nastavite vožnju (smanjenom brzinom) do najbližeg vulkanizera radi promene gume. Na slici pored se vidi kako standardna guma, a kako RunFlat izgleda kada je naduvana, a kako kada je izduvana.

Run Flat gume ujedno smanjuju i opasnost od „eksplozije“ gume zbog svoje jedinstvene konstrukcije.

Ove gume imaju dodatno pojačane bočne strane koje pridržavaju automobil kada dođe do pucanja gume. Kod normalnih pneumatika vazduh je glavni i jedini zaslužan za potporu, pa je jasno kako će u slučaju pucanja gume vazduh „pobeći“, a guma će se u potpunosti izduvati. Run Flat gume imaju jake umetke u bočnim stranicama koje podupiru težinu automobila i kada u samoj gumi nema vazduha.

Kada se Run Flat guma probuši, vožnju možete nastaviti brzinom od 50 do 90 km/h  još dodatnih 150-300 km, u zavisnosti od proizvođača gume i opterećenja samog vozila.

Sve više proizvođača stavlja Run Flat gume na nove automobile. Zato, kada kupite novi automobil, npr. BMW ili MINI, dobićete i četiri Run Flat gume. To ujedno znači kako nećete imati rezervnu gumu niti opremu za popravku gume kao obaveznu opremu u automobilu.

Ako je vaš automobil kupljen sa već montiranim Run flat gumama, moguće je promeniti gume i na vozilo montirati četiri standardna pneumatika. Međutim, treba imati na umu kako u prtljažnom prostoru nemate rezervni točak i opremu za popravku gume, pa se pobrinite i za to.

Mi ne preporučujemo zamenu Run Flat guma standardnim gumama. Ta promena će uticati na upravljivost vozila. Međutim, neki se odlučuju na takve promene iz više razloga, a to su: standardne gume su povoljnije od Run Flat guma, lakše je nabaviti standardne gume, neki smatraju da se na standardnim gumama udobnije vozi i još uvek dosta vulkanizera nema opremu za rad sa Run Flat gumama.

Ako razmišljate o kupovini Run Flat guma za vozilo koje je prethodno bilo opremljeno standardnim gumama, treba obratiti pažnju na uticaj guma na trap vozila. Zbog čvršće konstrukcije, vožnja na Run Flat gumama neće biti ista kao na standardnim gumama.

Svaki proizvođač daje specijalne oznake za svoju Run Flat tehnologiju. Neke od njih su:
ZP - Zero Pressure - Michelin;
SSR - Self Supporting Runflat - Continental;
ROF - Run On Flat - Dunlop i Goodyear;
RUN FLAT - Pirelli;
RFT - Bridgestone;
HRS - Hankook Runflat System.