20.9.2020.

DOT i starost gume

DOT ili datum proizvodnje guma je četvorocifrena oznaka koja se nalazi na boku gume i koja je u formatu WWMM (W – nedelja od eng. week; M – mesec od eng. month). Ove oznake pokazuju u kojoj nedelji u godini i koje godine je guma proizvedena.

 

U poslednje vreme se sve češće susrećemo sa pitanjem kupaca kada je guma proizvedena i odbijanjem da kupe gumu koja je stara više od par meseci, stoga smo odlučili da u ovom tekstu našim kupcima odgovorimo na sva pitanja vezano za starost i rok upotrebe pneumatika.

 

Za početak, smatra se da guma počinje da stari tek onda kada se montira na automobil. Zašto? Zato što guma koja nije namontirana i pravilno je skladištena nema nikakvog opterećenja. Gume nakon tri godine skaldištenja imaju iste karakteristike kao i novoproizvedene gume.

 

Ipak, i pored toga što guma ne stari i neka rok trajanja, preporuka proizvođača je da se gume posle 10 godina od proizvodnje izbace iz upotrebe, nebitno koliko su korišćene. Ova preporuka nema tehnički osnov, već je samo mera predostrožnosti.

 

Takođe, preporuka je da se gume koriste najviše 6 godina na vozilu i da se posle 6 godina upotrebe menjaju.

 

Iz svega ovoga može se zaključiti da kod gume nije najbitnije da li je ona stara par nedelja ili godinu ili dve dana. Postoje drugi faktori koji mnogo više utiču na životni vek pneumatika. Više o tome u možete pročitati OVDE