21.9.2020.

Oznake na gumama

Svaka guma na svom bočnom zidu sadrži oznaku poput one na slici. Ova oznaka je najvažniji parametar prilikom izbora odgovarajuće gume za vaš automobil i tu je napisana dimenzija gume, kao i indeksi nosivosti i brzine.

 

Pre nego što krenemo u objašnjavanje značenja ovih oznaka, bitno je napomenuti da ispred dimenzije guma može stajati i oznaka P, koja označava da je guma namenjena za putnička vozila (od engleske reči passenger) ili oznaka LT, koja označava da je guma namenjna za laka teretna vozila (od engleske reči Light Truck).

 

Gledajući redom oznaku sa slike, prvi skup oznaka je 225/45R17. Ovde je napisana tačna dimenzija i konstrukcija guma.

 

225 – ova oznaka prikazuje širinu gume iskazanu u milimetrima. Ne širinu gazećeg sloja, već širinu bokova gume

 

45 – ovo predstavlja visinu gume (profil), ali ne u milimetrima kao što mnogi smatraju, već u procentualnom odnosu između visine i širine. To znači da je guma sa slike visoka 45% od svoje širine koja je 225mm, tj. 101,25mm. Ovo nam pokazuje da nije svaka guma profila npr.45 iste visine, već to zavisi i od širine gume

 

R – ova oznaka označava da je reč o pneumatiku radijalne konstrukcije. Pored ovih pneumatika, postoje i dijagonalni pneumatici koji u svojoj dimenziji umesto slova R imaju srednju crtu ( - ) koja oznalava da je reč o dijagonalnom pneumatiku, ali se ova vrsta guma koristi pretežno za gume namenjene za radne mašine i poljoprivredna vozila

 

17 – ovo predstavlja prečnik gume i felne na koju se ta guma montira izraženu u inčima ili colima (1 col = 2,54cm)

 

Kada smo pročitali dimenziju guma, sledeće napisano na bočnom zidu gume su indeksi koji se iščitavaju iz tablica rikazanih dalje u tekstu. U ovom slučaju to je 91H.

 

91 – ovo predstavlja nosivost gume i prikazuje se u vidu broja iz tablice nosivosti.

 

H – ovo slovo pokazuje maksimalnu dozvoljenu brzinu gume i kao i indeks nosivosti se iščitava iz tablice

 

 

Na primeru sa slike vidimo pored dimenzija i indeksa oznaku M+S i sliku tri planinska vrha sa pahuljicom u sredini (3PMSF – eng. 3 Peak Mountain Snow Flake). Ova oznaka pokazuje da je guma namenjena za zimske uslove i da je prošla kroz niz testova po hladnom vremenu da bi dobila ovu oznaku. Više o nameni guma, M+S oznaci i all-season gumama možete pročitati OVDE

 

 

Na gumi sa slike još je napisano i Radial Tubeless, što označava konstrukciju gume, mada znajući da su sve gume radijalne i tubeless ( tubeless – eng. bez unutrašnje gume), ova oznaka i nije toliko važna u ovom momentu.

 

 

Pored ovih oznaka dimenzija, na bočnom zidu gume postoji još mnogo slova, brojeva i različitih oznaka koje, budimo iskrenu mogu da budu i malo konfuzne i zbunjujuće i čije značenje krajnjem korisniku i nije mnogo važno. Ipak, u gomili tih oznaka, postoji još nešto vredno pomena, što naši kupci treba da znaju. To je oznaka datuma proizvodnje – DOT.

 

 

 

 

Na slici vidimo primer jedne DOT Oznake. Ona sadrži ukupno 12 karaktera, kombinaciju slova i brojeva. Prvih osam karaktera, na ovom primeru B9YR UJNX, nama ništa ne govore i predstavljaju jednu vrstu serijskog broja gume. Poslednje četiri cifre ove oznake su nama interesantne i predstavljaju datum proizvodnje gume, i to u formi broja nedelje i godine. Na našem primeru, to su cifre 5008 i one nam govore da je guma sa slike proizvedena u 50. nedelji 2008. godine. Prema nekom pravilu, ne treba koristiti gume koje su starije od šest godina, ali detaljnije o starosti gume možete pročitati OVDE

 

Pored DOT oznake, dimenzije guma i indeksa, na bočnom zidu je takođe napisan i to kako guma treba da bude okrenuta i to treba strogo treba poštovati. Ova oznaka može biti u vidu strelice nacrtane u smeru u kom treba da se okrene guma kada vozilo ide unapred ili može biti u vidu oznake Inside/Outside, ukoliko guma ima unutrašnju i spoljašnju stranu.

 

Neke gume zavisno od svoje konstrukcije i namena mogu imati i dodatne oznake na bočnom zidu koje to prikazuju.

 

XL – guma predviđena za veća opterećenja (eng. – Extra Load)

 

RunFlat – posebna konstrukcija gume koja omogućava nastavak vožnje čak i ako se guma probuši. Nije standardizovana oznaka, stoga se razlikuje od proizvođača do proizvođača, a neke od njih su RF, ROF, RFT, SSR, ZP, HRS... Više o RunFlat gumama možete pročitati OVDE

 

TL ili TT – oznaka Tubeless ili Tube Type pokazuje da li je guma konstruisana da se koristi sa unutrašnjom gumom ili ne (tubeless – eng. bez unutrašnje gume)

 

Made in ... – ovo predstavlja zemlju u kojoj je guma proizvedena

 

Nadamo se da Vam je ovaj tekst pomogao. Ukoliko i dalje postoji nešto što Vam nije jasno ili Vas zanima o oznakama na gumama ne ustručavajte se i sva Vaša pitanja i dileme nam pošaljete na mejl adresu onlineshop@kingtire.rs ili nas pozovete na broj telefona 015/370-789 kako bismo zajedno pokušali da nađemo najbolje rešenje za Vas!